Vesti

PRIMENA NAUKE NA 79. MEĐUNARODNOM POLJOPRIVREDNOM SAJMU

10. maj 2012. godine

Četvrti Festival nauke u Novom Sadu na specifičan način biće predstavljen u okviru 79. Međunarodnog poljoprivrednog sajma od 12. do 18. maja na Novosadskom sajmu. U okviru novog segmenta – Izložbe agroinovacija, na Sajmu će se predstaviti Biosens centar Fakulteta tehničkih nauka u čijem fokusu se nalaze istraživanja i primena informaciono-komunikacionih tehnologija u poljoprivredi, šumarstvu, ekologiji i inženjerstvu životne sredine.

Tradicionalna saradnja Novosadskog sajma i Univerziteta u Novom Sadu proširuje se i ove godine kroz novi segment Međunarodnog poljoprivrednog sajma – Izložbe agroinovacija, koju Sajam organizuje u saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu i Privrednom komorom Srbije.

U okviru Izložbe agroinovacija, istraživači sa Univerziteta u Novom Sadu predstaviće rad Biosens centra (BioSense Center). Reč je o multidisciplinarnom istraživačkom centru sa sedištem na Fakultetu tehničkih nauka, čiji rad je posvećen razvoju i primeni koncepta, metoda i alata informaciono-komunikacionih tehnologija u poljoprivredi, šumarstvu, ekologiji i inženjerstvu životne sredine. U radu Centra, pored Fakulteta tehničkih nauka, učestvuju istraživači sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Poljoprivrednog fakulteta i Istraživačko-razvojnog instituta za šumarstvo i životnu sredinu Univerziteta u Novom Sadu.

Biosens centar je uključen u rad velikog broja nacionalnih i međunarodnih projekata, među kojima su i projekti finansirani iz programa Evropske unije, kao što su FP6, FP7, EUREKA, COST i drugi. Koordinacija i učešće u ovim projektima realizuje se kroz integraciju rada više različitih radnih grupa unutar Centra koje se bave istraživanjima u oblastima informaciono-komunikacionih tehnologija, kao što su daljinsko osmatranje, bežične mreže, mikroelektronika, mikrotalasi i druge. Više o radu Biosens centra dostupno je na: www.biosense.uns.ac.rs.Izvor: Vlada APV

ODŽANA KONFERENCIJE ZA MEDIJE

10. maj 2012. godine

U Vladi AP Vojvodine, koja je generalni pokrovitelj 4. Festivala nauke u Novom Sadu, u četvrtak 10. maja održana je konferencija za novinare, na kojoj su se prisutnima obratili pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović, rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković i organizacioni koordinator Festivala Damjan Tomanek.

Izražavajući zadovoljstvo što se Festival nauke u Vojvodini održava već četvrti put, pokrajinski sekretar prof. dr Dragoslav Petrović naglasio je da istovremeno raste i značaj Festivala, koji širi svoj uticaj pre svega na mladu generaciju. „Vlada AP Vojvodine, kao pokrovitelj ove manifestacije, smatra da on predstavlja deo ukupne misije koja je orijentisana na to da obezbedimo povećan značaj nauke i inovacija kako u realizaciji našeg ukupnog privrednog razvoja i visoko obrazovnog sistema, tako i u popularizaciji ove važne oblasti društvene delatnosti“ rekao je profesor Petrović ističući da se na ovaj način mladi animiraju „da razmišljaju na konstruktivan i efektivan način, da se pripremaju za svoje buduće obrazovanje ili u toku svog obrazovanja da otkrivaju neke segmente koje će im biti od značaja za njihova uža interesovanja“. Pored toga, on je dodao da je popularizacija nauke i naučnog stvaralaštva deo značajne aktivnosti vezane za ukupnu edukaciju stanovništva.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković istakao je da Festival nauke u Novom Sadu raste iz godine u godinu. Naime, na ovogodišnjem Festivalu nauke u Novom Sadu, pored domaćih istraživača, nastavnika Univerziteta i studenata volontera, predstaviće se Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Zagrebu, a ekskluzivni gost je dr Majkl Stor, rukovodilac programa promocija u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN).

U ime organizacionog tima Festivala, Damjan Tomanek je predstavio mnogobrojne i zanimljive sadržaje 4. Festivala nauke u Novom Sadu, među kojima je gotovo 90 radionica, 10 predavanja, Forum „Rešimo zajedno“, program otvorenih laboratorija i Dan sa naučnicima. Na Festivalu ove godine učestvuju 23 institucije sa ukupno 900 učesnika.PROVEDITE DAN SA NAUČNICIMA

april 2012. godine

Upoznajte naučnike sa naših fakulteta i instituta, saznajte čime se bave, kako izgleda njihov radni dan, šta rade kad se ne bave naukom - iskoristite ovu jedinstvenu priliku i pitajte sve što ste oduvek želeli da saznate!
Pošto je broj mesta ograničen, molimo vas  popunite PRIJAVNI FORMULAR, najkasnije do 30. aprila, nakon ćemo vas obavestiti o detaljima posete.

Konkurs "Dan sa naučnicima"


OVE GODINE NAUČNE IZAZOVE REŠAVAMO ZAJEDNO

26. mart 2012. godine

Novi sadržaji Četvrtog Festivala nauke u Novom Sadu uveliko su u pripremi, a jedan od njih je novi forum pod nazivom „Rešimo zajedno“. Festival nauke u Novom Sadu poziva sve zainteresovane da i sami predlože temu za razgovor o najvećim svetskim izazovima današnjice – problemima sa kojima se svi svakodnevno susrećemo a za koje još uvek nemamo rešenje. Predlozi se mogu poslati mejlom na festivalnauke@uns.ac.rs do 15. aprila 2012.


PREDLOŽITE TEME ZA FORUM „REŠIMO ZAJEDNO“

PRIJAVITE SE NA KONKURS ZA NAUČNE RADIONICE

19. mart 2012. godine

Četvrti Festival nauke u Novom Sadu objavio je Nagradni konkurs za đake osnovnih i srednjih škola da prijave svoje naučne radionice među kojima će najbolje biti pozvane da se predstave ovogodišnjoj mnogobrojnoj publici Festivala. Radionice se prijavljuju putem prijavnog formulara, rok za dostavljanje predloga je 15. april 2012. godine.


KONKURS „Učestvuj i ti“