Konkurs "Dan sa naučnicima"

PROVEDITE DAN SA NAUČNICIMA UNIVERZITETA U NOVOM SADU!

 

Upoznajte naučnike sa naših fakulteta i instituta, saznajte čime se bave, kako izgleda njihov radni dan, šta rade kad se ne bave naukom - iskoristite ovu jedinstvenu priliku i pitajte sve što ste oduvek želeli da saznate!
Pošto je broj mesta ograničen, molimo vas  popunite PRIJAVNI FORMULAR, najkasnije do 30. aprila, nakon ćemo vas obavestiti o detaljima posete.
Naši naučnici će biti vaši domaćini u nekoj od sledećih laboratorija i departmana:

 

Departman za tehničku mehaniku
je sastavni deo Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Tu ćete imati priliku da saznate kako funkcioniše naš mozak:
Kompleksno funkcionisanje nervnog sistema smešta se na polje teorije nelinearnih dinamičkih sistema i uspostavlja jedna fina analogija sa mehaničkim sistemima. Dobro utvrđeni fenomeni mehanike, kao što su ravnoteža, stabilnost, granični krug, bifurkacija, oscilacije, rezonancija i sinhronizacija, omogućuju izvođenje niza zaključaka i uopšte analizu ovog veoma složenog problema.
LOKACIJA:
Fakultet tehničkih nauka
Departman za Tehničku mehaniku, sala 208 (objekat F)
http://mechanics.ftn.uns.ac.rs/sr/index.html

TERMINI POSETE: 12.5.2012 godine, 10.00-13.00

 

Laboratorija za fleksibilnu elektroniku
je sastavni deo Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Tu ćete imati priliku da saznate nešto o  nanotehnologiji  i savitljivoj elektronici:
Savitljiva elektronska umetnost!
Nacrtaj sam svoj čip, vidi kako nanočestice provode struju! Uveri se da se kapljice mogu kontrolisati naponom i zašto su dijamanti najbolji prijatelji naučnika! 
LOKACIJA:
Fakultet tehničkih nauka
Mašinski institut,  B-4
http://www.elektronika.ftn.uns.ac.rs

TERMINI POSETE: 12.5.2012 godine, 10.00-16.00

 

Laboratorija za proizvodnu metrologiju
je sastavni deo Departmana za proizvodno mašinstvo na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. U ovoj laboratoriji sa posebno kontrolisanim uslovima mikroklime zbog osetljive opreme ćete imati priliku da saznate nešto o posebnim mernim mašinama:
Laboratorija za proizvodnu metrologiju departmana za proizvodno mašinstvo je važno mesto za obavljanje aktivnosti merenja od značaja za proizvodno mašinstvo. U Laboratorija sadrži savremenu numerički upravljanu koordinatnu mernu mašinu kao i termovizijsku kameru.
LOKACIJA:
Fakultet tehničkih nauka
Mašinski institut,  V-4
http://www.dpm.ftn.uns.ac.rs/

TERMINI POSETE: 12.5.2012 godine, 10.00-13.00

 

Laboratorija za biomedicinsku instrumentaciju i merenja
je sastavni deo Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. U ovoj laboratoriji naučićete kako se tehnika može koristiti u svrhu otkrivanja impulsa života:
Saradnja biologije, medicine, fizike i tehnike, vodila je čoveka od nekadašnjeg otkrića bioelektričnog impulsa do savremene Brain-Computer-Interface tehnologije, koja omogućuje upravljanje mašinama pomoću moždanog elektriciteta. Upoznajte ova otkrića i prisustvujte praktičnim demonstracijama.
LOKACIJA:
Fakultet tehničkih nauka, TMD127
http://www.ftn.uns.ac.rs/

TERMINI POSETE: 12.5.2012 godine, 11.00-14.00

 

Laboratorija za mehatroniku, automatizaciju i robotiku
je sastavni deo Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. U ovoj laboratoriji upoznaćete se sa softverom Siemens Teamcentar koji će vas provesti kroz ceo životni ciklus jednog proizvoda:
Osnovno pitanje koje se postavlja jeste da li ćemo biti spremni sa pravim proizvodima kada se ekonomija oporavi? Da li ćemo moći da se tako organizujemo da isporučimo proizvode pravog kvaliteta u rokovima koje postavljaju kupci i sa što nižim troškovima?
,,Siemens Teamcenter'' predstavlja softverski proizvod sa dugom istorijom vuče korene još iz sredine 80-ih godina prošlog veka. Suština Simensovog rešenja je da se omogući kompanijama objedinjena i na informacijama zasnovana podrška procesima donošenja odluka i svakoj fazi životnog ciklusa proizvoda.
LOKACIJA:
Fakultet tehničkih nauka
Mašinski institut, D0
http://www.iim.ftn.uns.ac.rs/

TERMINI POSETE: 12.5.2012 godine, 10.00-12.00

 

Interdisciplinarni istraživački centar za katastrofalne rizike
je sastavni deo Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. U ovoj laboratoriji saznaćete kakve se to preventivne mere preduzimaju u slučaju potencijalnih katastrofa:
Preventiva, kao i rano upozorenje, u domenu smanjenja rizika od uticaja hazardnih pojava ne postoje u Srbiji.
Jedan od glavnih zadataka Centra jeste istraživanje u oblasti maksimiziranja preventivnih aktivnosti bazirano na informacionim tehnologijama i satelitskim osmatranjima. 
Naša vrata su vam otvorena za druženje i saradnju.

LOKACIJA:
Zgrada ITC-a, IV sprat,  401
http://www.drrrc.rs

TERMINI POSETE: 12.5.2012 godine, 11.00-14.00

 

Grafički centar GRID
je sastavni deo Departmana za grafičko inžinjerstvo i dizajn na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. U ovoj laboratoriji ćete imati prilike da se upoznate sa procesom štampanja:
Tačka do tačke...knjiga! Saznajte kako da od 4 boje dobijete milione boja, šta se zaista krije između štampanih redova, napravite sami svoj otisak i saznajte kako se može šiti bez igle. Posetite laboratoriju grafičkog centra GRID i naučite kako proces štampe funkcioniše u praksi.
U ovoj laboratoriji ćete takođe imati prilike da naučite kako nastaje font:
Dobro osmišljenim i estetski oblikovanim izgledima štampane stranice, knjiga ili časopisa, kao i spretno oblikovanim vizuelnim identitetima, umnogome doprinose lepota slovnih znakova i bogatstvo raznolikosti izbora fonta. Otkrijte svet digitalne tipografije i način na koji nastaju fontovi u laboratoriji GRID!
LOKACIJA:
Fakultet tehničkih nauka
Grafički centar GRID
http://www.grid.uns.ac.rs

TERMINI POSETE: 12.5.2012 godine, 10.00-13.00

 

Laboratorija za ispitivanje stočne hrane i animalnih proizvoda
je sastavni deo Departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. U ovoj laboratoriji ćete imati prilike da se upoznate sa kontrolom kvaliteta hrane:
Pozivamo Vas da prisustvujete kontroli kvaliteta hrane za životinje i mleka. Na ovakav način se obezbeđuje kvalitetna i bezbedna ishrana životinja, što je osnovni preduslov bezbedne ishrane ljudi.
LOKACIJA:
Poljoprivredni fakultet
Departman za stočastvo,
http://polj.uns.ac.rs/

TERMINI POSETE: 12.5.2012 godine, 10.00-13.00

 

Laboratorija za određivanje biološki aktivnih jedinjenja
je sastavni deo Tehnološkog  fakulteta u Novom Sadu. U ovoj laboratoriji ćete imati prilike da saznate šta se sve nalazi u našoj hrani:
Hipokrat je rekao „Vaša hrana treba da bude vaš lek,  a vaši lekovi Vaša hrana“. Dodatna zaštita organizma postiže se ishranom obogaćenom prirodnim antioksidantima od kojih su polifenoli najrasprostranjeniji. Tako hrana dobija satus „funkcionalne hrane“ i ima dvojaku funkciju: nutritivnu i lekovitu. Saznaj kako možeš odrediti da li je tvoja hrana dobar izvor polifenolnih jedinjenja i antioksidanata brzim spektrofotometrijskim testovima.
LOKACIJA:
Tehnološki fakultet, II sprat, laboratorija 19
http://www.tf.uns.ac.rs/

TERMINI POSETE: 12.5.2012 godine, 16.00-19.00

.