O Festivalu nauke

Nakon veoma uspešnih festivala nauke koje smo organizovali na Univerzitetu u Novom Sadu od 2009. godine, sa zadovoljstvom vam predstavljamo ČETVRTI FESTIVAL NAUKE koji se održava 12. i 13. maja 2012. godine na nekoliko lokacija u centralnom kampusu Univerziteta.

Kao i ranijih godina, aktivnosti Festivala namenjene su širokoj publici u cilju pružanja inspirativnog uvida u nauku, kroz radionice i eksperimente koji će biti izvođeni uživo, naučnopopularna predavanja, tribine, izložbe i šetnju kroz laboratorije u kojima se rađa nauka. Ovogodišnja inspiracija i tema Festivala su „Veliki izazovi 2020: Hrana, Energija, Zdravlje, Klimatske promene, Globalizacija, Multikulturalizam, Inovacije".

Festival nauke u Novom Sadu svake godine privlači veliki broj posetilaca, ali i naučnika i istraživača koji učestvuju u izvođenju mnogobrojnih zanimljivih naučno-popularnih sadržaja. Na Festivalu nauke u Novom Sadu 2011. učestvovalo je preko 300 istraživača, nastavnika, studenata i volontera sa svih fakulteta i instituta u sastavu UNS.

Festival je namenjen širokoj publici u cilju pružanja inspirativnog uvida u nauku. Na Festivalu su organizovane radionice i eksperimenti koji se izvode uživo, naučno-popularna predavanja, tribine, izložbe i drugi prateći sadržaji. Pored toga, za naše mnogobrojne radoznale posetioce organizuje i nove sadržaje.

U želji da smanji jaz između naučnika i stanovništva, Festival Nauke u Novom Sadu ove godine želi da odabranim pojedincima omogući ekskluzivnu priliku da zavire „iza kulisa nauke“ i provedu dan sa naučnicima u okviru naučnih Instituta i laboratorija. Ovaj program Festivala pod nazivom „Dan sa naučnicima“ osmišljen je kao konkurs koji bi određenom broju naših odraslih sugrađana omogućio da u trajanju od nekoliko sati posete neki od vodećih naučnih Instituta ili laboratorija, da nauče više o delatnostima institucije, naučnim problemima kojima se institucija bavi, da uživo vide laboratorije i eksperimente, i razgovaraju sa naučnicima. Posetioci će biti odabrani na osnovu prijava na Konkurs koji organizujemo u okviru Festivala.

Za naše mlađe posetioce, učenike osnovnih i srednjih škola, ove godine pružamo jedinstvenu priliku da se nađu na strani naučnika i direktno učestvuju sa svojim naučnim radionicama u festivalskim sadržajima. Konkurs „Učestvuj i ti“ raspisujemo za osnovne i srednje škole, a među prijavljenim radionicama biće odabrane najbolje koje će biti pozvane da se predstave na Festivalu.

Pored ovoga, pripremili smo i mnoge druge zanimljive sadržaje sa ciljem promocije nauke i približavanje nauke i naučno-istraživačkog rada najširoj publici Novog Sada, Vojvodine i Srbije.

 

Osnovni preduslov napretka svakog društva je razvoj nauke, te je i stalan priliv novih, mladih naučnika, od presudnog značaja za svako moderno društvo. Međutim, nekada, pogotovo u teškim vremenima, nije očigledno zašto bi mladi ljudi odabrali nauku za svoj životni poziv i zašto je uopšte sama nauka toliko bitna. Cilj festivala nauke je da nauku približi društvu, načini je transparentnijom i očiglednijom, razbije predrasude o nauci, kao i da edukuje i umanji neke od strahova koji se u društvu javljaju uvođenjem novih tehnologija (npr. genetski modifikovana hrana, eksperimenti u CERN-u itd).

 

 

Dobrodošli na 4. Festival nauke u Novom Sadu!

arhiva

Pogledajte kako je bilo predhodnih godina