O Festivalu

Novosadski Festival nauke, prvi put organizovan 2009. godine, željno iščekivan od strane radoznalih ljubitelja nauke, svoja vrata ove godine otvara sedmi put, 9. i 10. maja. Mesto dešavanja je već poznato - kampus i Centralna zgrada Univerziteta u Novom Sadu. U organizaciji Univerziteta u Novom Sadu i Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj i ove nas godine očekuju zanimljivi sadržaji.

Događaj je namenjen širokoj publici sa ciljem da pruži inspirativan uvid u nauku kroz uživo izvođene radionice i eksperimente, naučno-popularna predavanja, tribine. Ovogodišnja inspiracija i tema Festivala je „SVE JE MOGUĆE”.

Festival nauke u Novom Sadu svake godine privlači veliki broj posetilaca, ali i naučnika i istraživača koji učestvuju u izvođenju mnogobrojnih zanimljivih naučno-popularnih sadržaja. Na prethodnim festivalima je učestvovalo preko 500 istraživača, nastavnika, studenata i volontera sa svih fakulteta i instituta u sastavu UNS. Ove godine se očekuje isto toliko naučnika, koji će u preko 50 radionica posetiocima prikazati "da je sve moguće".

Osnovni preduslov napretka svakog društva je razvoj nauke, te je i stalan rad na obrazovanju novih, mladih naučnika od presudnog značaja za svako moderno društvo. Cilj ovakvih manifestacija je da nauku približi društvu, načini je transparentnijom i očiglednijom, razbije predrasude, kao i da edukuje i umanji neke od strahova koji se u društvu javljaju uvođenjem novih tehnologija.

Svi sadržaju na Festivalu su besplatni, prema tome, malo je razloga za nedolazak. Dobrodošli na 7. Festival nauke u Novom Sadu!

Pogledajte atmosferu proteklih godina

Galerija

FNNS7 Festival nauke u Novom Sadu 7 / 2015

Sedmi Festival nauke u Novom Sadu uspešno je realizovan 9. i 10. maja 2015. godine u kampusu Univerziteta u Novom Sadu.

Na Sedmom Festivalu učestvovalo je 600 istraživača, a posetilo ga je preko 17000 posetilaca sto je dosadasnji rekord!

Pogledajte kako smo se proveli...

FNNS6 Festival nauke u Novom Sadu 6 / 2014

Šesti Festival nauke u Novom Sadu uspešno je realizovan 10. i 11. maja 2014. godine u kampusu Univerziteta u Novom Sadu.

Oko 40 različitih naučnih oblasti prikazanih u preko 85 radionica i eksperimenata uživo, zanimljiva predavanja na veoma aktuelne i važne društvene teme i zanimljivi prateći sadržaji, dočekali su posetioce svih uzrasta. Šesti Festival posetilo je 14.890 prijatelja nauke.

FNNS5 Festival nauke u Novom Sadu 5 / 2013

Peti Festival nauke u Novom Sadu održan je 11. i 12. maja 2013. godine u centralnom kampusu Univerziteta u Novom Sadu.

FNNS4 Festival nauke u Novom Sadu 4 / 2012

Četvrti Festival nauke u Novom Sadu održan je 12. i 13. maja 2012. godine u centralnom kampusu Univerziteta u Novom Sadu.

U naučno - popularnim sadržajima Festivala uživalo je 16.700 posetilaca, koji su imali prilike da učestvuju u izvođenju eksperimenata iz mnogobrojnih oblasti nauka, prisustvuju naučno - popularnim predavanjima, obiđu laboratorije na Univerzitetu i učestvuju u diskusijama u okviru novog foruma „Rešimo zajedno“. Teme Festivala bile su „Veliki izazovi 2020: Hrana, Energija, Zdravlje, Klimatske promene, Globalizacija, Multikulturalizam, Inovacije".

FNNS3 Festival nauke u Novom Sadu 3 / 2011

Treći Festival nauke u Novom Sadu održan je 7. i 8. maja 2011. godine.

Treći Festival nauke u Novom Sadu posetilo je preko 13 hiljada posetilaca svih uzrasta. Tokom dva dana trajanja Festivala deca i odrasli imali su priliku da vide i učestvuju u 86 naučnih eksperimenata iz tehničko-tehnoloških, prirodno-matematičkih, društveno-humanističkih i medicinskih nauka, kao i umetnosti. Pored toga program je obuhvatio i petnaest predavanja, dve tribine, kao i organizovane posete laboratorijama na Univerzitetu.

FNNS2 Festival nauke u Novom Sadu 2 / 2010

Drugi Festival nauke u Novom Sadu održan je 22. i 23. maja 2010. godine.

Na drugom Festivalu nauke u Novom Sadu učestvovalo je preko 300 istraživača, nastavnika, studenata i volontera sa svih fakulteta i instituta u sastavu Univerziteta u Novom Sadu.

FNNS1 Festival nauke u Novom sadu 1 / 2009

Prvi Festival nauke u Novom Sadu održan je 14. i 15. februara 2009. godine.

Prvi Festival nauke u Novom Sadu organizovao je Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, u okviru obeležavanja četrdeset godina od osnivanja. Mesto održavanja je bio Prirodno-matematički fakultet (amfiteatar „Mihajlo Pupin”) gde su održana popularna predavanja i Poljoprivredni fakultet gde su održane interaktivne radionice.