Vesti

13. maj 2014. godine

DRAGI POSETIOCI I PRIJATELJI, HVALA VAM!

Dragi posetioci i prijatelji Šestog festivala nauke u Novom Sadu,

još jedan Festival nauke u Novom Sadu je iza nas. Radujemo se što smo zanimljive, zabavne i interaktivne sadržaje iz različitih naučnih disciplina imali priliku da i ove godine podelimo sa vama. Hvala vam što se uz nas i na svim lepim komentarima koje ste sa nama podelili.

Ovogodišnji Festival posetilo je 14.890 prijatelja nauke, svih uzrasta i raznolikih interesovanja. Ovom prilikom zahvaljujemo se generalnom pokrovitelju Festivala Vladi AP Vojvodine i Pokrajinskom sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj, prijatelju Festivala Erste banci a.d. Novi Sad, medijskom partneru Festivala Radiju AS FM, medijskom prijatelju Radio televiziji Vojvodine, kompanijama NIS i Coca Cola, kao i svim institucijama koje se učestvovale u kreiranju i realizaciji programa Festivala i učinile ga još boljim, zanimljivijim i uzbudljivijim nego ranijih godina.

U galeriji možete pogledate fotografije sa ovogodišnjeg Festivala.

Vidimo se na sledećem Festivalu nauke u Novom Sadu!

 

 

 

 

U kampusu Univerziteta u Novom Sadu

USPEŠNO ZAVRŠEN ŠESTI FESTIVAL NAUKE U NOVOM SADU

Novi Sad, 12. maj 2014 - Šesti festival nauke u Novom Sadu održan je prethodnog vikenda, 10. i 11. maja 2014. godine, u kampusu Univerziteta u Novom Sadu. Preko 520 istraživača, profesora, studenata i drugih učesnika, kreiralo je i realizovalo raznolike festivalske sadržaje, među kojima preko 85 radionica i eksperimenata uživo i osam naučno-popularnih predavavanja i tribina.

Svečanom otvaranju Šestog festivala nauke u Novom Sadu prisustvovali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić, potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović i rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković.

Oko 40 različitih naučnih oblasti prikazanih u preko 85 radionica i eksperimenata uživo, zanimljiva predavanja na veoma aktuelne i važne društvene teme i zanimljivi prateći sadržaji, dočekali su i ove godine posetioce svih uzrasta.
Organizator Festivala je Univerzitet u Novom Sadu, generalni pokrovitelj Vlada AP Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, a prijatelj Festivala Erste banka a.d. Novi Sad. Kao i prethodnih godina, ulaz na Festival bio je besplatan.

Za ovogodišnje posetioce pripremljen je veoma bogat, edukativan, interaktivan i zabavan program, od takmičenja u radu muzičke fontane, lansiranja rakete i razgovora sa humanoidnim robotom Markom, preko trodimenzionalne štampe, mobilnih aplikacija i jedinstvenog pogleda u Sunce kroz teleskop, do istorije brojeva, zvučnog mozaika, simulacije uviđaja i zabavnog ekonomskog kutka.

U programu Festivala učestvovalo je svih 14 fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Naučni institut za prehrambene tehnologije, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Mensa Srbije, Astronomsko društvo Novi Sad, Društvo mladih istraživača „Branislav Bukurov“, Asocijacija molekularne gastronomije Srbije, DunavNET, Naučno-tehnički centar Naftne industrije Srbije, FIMEK, Udruženje zaštite životne sredine „Rio“, Visoka tehnička škola strukovnih studija iz Zrenjanina i Vojvođanski IKT klaster.

 

 

 

Novi sadržaji na Festivalu

POSETITE FESTIVALSKI EDUKORNER

Novi Sad, 8. maj 2014 - Pored radionica, predavanja i tribine, posetioci 6. festivala nauke u Novom Sadu imaće priliku da obiđu specijalno kreirano obrazovno ćoše u kampusu, tzv. Edukorner, na glavnom univerzitetskom trgu, u kampusu Univerziteta. Fakulteti u sastavu Univerziteta u Novom Sadu pripremili su prezentacije svojih studijskih programa, o kojima će zainteresovani moći da se informišu tokom trajanja Festivala. Pozivamo vas da iskoristite priliku pred početak upisa nove generacije studenata i upoznate se sa oblastima studija u aktuelnoj ponudi na našim fakultetima.

 

 

 

 

Za korisnike Android telefona

FESTIVALSKA ANDROID APLIKACIJA SPREMNA ZA PREUZIMANJE

Novi Sad, 8. maj 2014 - Naši inženjeri vredno su radili da i ove godine za posetioce pripreme android aplikaciju, kako bi na svojim telefonima i uz sebe imali 6. festival nauke u Novom Sadu. Aplikacija obuhvata prikaz sadržaja radionica i predavanja, termine održavanja predavanja i drugih delova programa u posebnim terminima, kao i ostale informacije o Festivalu, koje mogu zatrebati svakom ko je zainteresovan da poseti Festival ili se na njemu već nalazi. Za 6. festival nauke u Novom Sadu na vašem dlanu možete preuzeti aplikaciju na linku: https://play.google.com/store/apps/details?id=festivalnaukenovisad2014.com.

 

 

 

Šesti festival nauke u Novom Sadu u centralnom kampusu Univerziteta

SUPERHEROJI NAUKE U NOVOM SADU 10. I 11. MAJA

 

h

Novi Sad, 5. maj 2014. godine – Šesti festival nauke u Novom Sadu održava se 10. i 11. maja 2014. godine u centralnom kampusu Univerziteta u Novom Sadu. U izvođenju veoma zanimljivog ovogodišnjeg programa učestvovaće 30-tak institucija. Ukupno 85 radionica, osam naučno-popularnih predavanja i ostali prateći segmenti, prikazaće naučna dostignuća i principe kroz zabavne i interaktivne eksperimente, testove i diskusije, iz gotovo 40 različitih naučnih oblasti – od astronomije, fizike, biologije i hemije, preko robotike, mašinstva i prehrambene tehnologije, do prava, ekonomije i psihologije.

Inspirativna naučno-popularna predavanja, na teme kao što su „Biohemija mamurluka“, „Fizika superheroja“ i „Žetva na elektromagnetskim poljima“, predstavljaju samo neke od mnogobrojnih sadržaja koje će zainteresovani moći da posete tokom dvodnevnog trajanja Festivala.

Posetioci će moći da razgovaraju sa humanoidnim robotom Markom, upoznaju se sa tajnom termalnog vida i trodimenzionalnom štampom, saznaju kakvo breme nosi jedno seme i izbliza vide kako se izdvaja DNK iz biljaka.

Oni koje zanima matematika, moći će da saznaju o istoriji brojeva, ljubitelji biologije da upoznaju divlje životinje i opasne stanovnike Fruške gore, a zaljubljenici u geologiju da zavire u unutrašnjost Zemlje.

Simulacija uviđaja nakon izvršenja krivičnog dela i lansiranje modela rakete koji su napravili studenti astronomije predstavljaju samo još neke od uzbudljivih sadržaja sa kojima će moći da se susretnu posetioci ovogodišnjeg Festivala.

Specijalni gosti ove godine su gostujući studenti sa Univerziteta „Prince of Songkla“ iz Tajlanda, koji su pripremili radionicu na temu mobilnih aplikacija, ali će istovremeno posetiocima predstaviti i kulturu Tajlanda i pružiti jedinstvenu mogućnost da saznaju zanimljivosti o njihovoj zemlji iz prve ruke.

Na Festivalu nauke u Novom Sadu biće održano i takmičenje u izradi najboljeg i najinteresantnijeg programa rada fontane u centralnom kampusu Univerziteta. Naime, ona će za vreme Festivala postati muzička fontana, po uzoru na mnoge fontane u svetu, koje su veoma popularne, a kombinuju vodoskoke i muziku. U takmičenju učestvuju naši mehatroničari, koji će programirati rad fontane.

U posebnom segmentu Festivala, predstaviće se „super omladinci“ – đaci osnovnih škola „9. maj“ i „Jovan Cvijić“ iz Zrenjanina, Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Novog Sada, Srednje poljoprivredne škole iz Futoga, Srednje medicinske škole „Draginja Nikšić“ iz Sremske Mitrovice, kao i predškolska ustanova „Naše dete“ iz Šapca.

Ove godine, na Festivalu će se tradicionalno predstaviti članice Univerziteta u Novom Sadu: Filozofski, Poljoprivredni, Pravni, Tehnološki, FTN, PMF, Ekonomski, Građevinski, Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Akademija umetnosti, Medicinski, Pedagoški fakultet, Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku i Naučni institut za prehrambene tehnologije. Pored njih, na Festivalu će učestvovati i Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Mensa Srbije, Astronomsko društvo Novi Sad, Društvo mladih istraživača „Branislav Bukurov“, Asocijacija molekularne gastronomije Srbije, DunavNET, Naučno-tehnički centar Naftne industrije Srbije, FIMEK, Udruženje zaštite životne sredine „Rio“, Visoka tehnička škola strukovnih studija iz Zrenjanina i Vojvođanski IKT klaster.

Organizator Festivala je Univerzitet u Novom Sadu, generalni pokrovitelj Vlada AP Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, a prijatelj Festivala Erste banka.

Kao i ranijih godina, ulaz za svet posetioce je besplatan.