Vesti

Završen 3. Festival nauke u Novom Sadu
PREKO 13 HILjADA POSETILACA UŽIVALO U SUOČAVANjU S NAUKOM

Novi Sad, 9. maj 2011. godineTreći Festival nauke u Novom Sadu završen je  u nedelju, a u čarima najrazličitijih naučnih disciplina uživalo je preko 13 hiljada posetilaca svih uzrasta. Tokom dva dana trajanja Festivala, koji se na Univerzitetu u Novom Sadu održava treću godinu za redom, deca i odrasli imali su priliku da vide i učestvuju u 86 naučnih eksperimenata iz tehničko-tehnoloških, prirodno-matematičkih, društveno-humanističkih i medicinskih nauka, kao i umetnosti. Pored toga, program koji je bio još bogatiji u odnosu na prošlu godinu, obuhvatio je i petnaest predavanja, dve tribine, kao i organizovane posete laboratorijama na Univerzitetu.

Treći Festival nauke u Novom Sadu svečano je otvorio ministar prosvete i nauke prof. dr Žarko Obradović u subotu 7. maja u holu Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Na otvaranju prisutnima su se obratili i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović, kao i rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković.

Oni su potom obišli festivalske štandove na kojima je realizovano 86 radionica – eksperimenata uživo. Oni su, prilikom otvaranja Festivala, uručili diplome i poklon pakete – nagrade đacima osnovnih škola, za najbolje literarne radove u okviru konkursa „Oda nauci“ i likovne radove „Kako zamišljam robota“. U čast svih đaka, učitelja, nastavnika i osnovnih škola, koja su se odazvale za učešće na konkursima, likovni radovi su prikazani na Festivalu u vidu mozaika sastavljenog od svih radova koje su se mogli videti na više lokacija u centralnom kampusu Univerziteta u Novom Sadu, a upriličena je i posebna izložba 200 radova u užem izboru u holu Fakulteta tehničkih nauka.

 

 

 

 

Kao i prošle godine, sve posetioce Festivala dočekao je široki spektar zanimljivih sadržaja kroz koje su naučni principi, postulati, aktuelnosti i rezultati bili prikazani u mnogim oblastima naučno-istraživačkog rada zastupljenog na Univerzitetu u Novom Sadu. U realizaciji programa učestvovalo je preko 300 istraživača, saradnika i studenata, a pored 13 fakulteta i oba istraživačko-razvojna instituta u sastavu Univerziteta u Novom Sadu predstavili su se i novi partneri Festivala: Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Muzej Vojvodine, Istraživačka stanica Petnica, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Vojvođanski IKT klaster, kao i uspešne domaće kompanije visokih tehnologija, potekle upravo sa Univerzititeta u Novom Sadu – RT-RK, Telvent DMS i Egzekom.

Novina ove godine bio je program otvorenih laboratorija Univerziteta u okviru kojeg su zainteresovani posetioci imali priliku da u organizovanim grupama posete osam laboratorija na Univerzitetu sa najsavremenijom naučnom opremom: laboratoriju za rendgensku difrakciju „Dr Bela Ribar“ i laboratoriju za gasnu hromatografiju na Prirodno-matematičkom fakultetu, laboratorije za određivanje biološki aktivnih jedinjenja i za reometriju na Tehnološkom fakultetu, zatim laboratorije za kompjuterizovanu integrisanu proizvodnju, za organsku elektroniku i za grafičko inženjerstvo i dizajn na Fakultetu tehničkih nauka, kao i laboratoriju za mikrobiologiju na Istraživačko-razvojnom institutu za prehrambene tehnologije.

Ulaz za sve posetioce bio je besplatan. Glavni pokrovitelj Festivala je Vlada AP Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, a Festival je podržalo i Ministarstvo prosvete i nauke i Centar za promociju nauke, kao i prijatelji Festivala: Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Delta agrar grupa, RT-RK, Telvent DMS, Egzekom i Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“.

konkurs

 

SVEČANO OTVARANjE FESTIVALA

Novi Sad, 6. maj 2011. godineTreći Festival nauke u Novom Sadu svečano će otvoriti ministar prosvete i nauke prof. dr Žarko Obradović u subotu 7. maja u 11 časova, u holu Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Na otvaranju prisutnima će se obratiti i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović, kao i rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković. Oni će potom obići festivalske štandove na kojima se realizuje 86 radionica – eksperimenata uživo. Izjave za medije planirane su nakon zvaničnog otvaranja i obilaska štandova na Poljoprivrednom fakultetu.

 

Prilikom svečanog otvaranja biće uručene i nagrade đacima osnovnih škola za najbolje literarne radove u okviru konkursa „Oda nauci“ i likovne radove „Kako zamišljam robota“. Žiri je imao veoma težak zadatak da od 2.026 likovnih radova odabere pobedničke radove.

Nagrađenim đacima će diplome i poklon pakete uručiti ministar prosvete i nauke prof. dr Žarko Obradović, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović, rektor Univerziteta prof. dr Miroslav Vesković i direktorka Festivala doc. dr Vesna Crnojević Bengin.

Organizatori Festivala upućuju veliku zahvalnost svim osnovnim školama koje su se odazvale na konkurs.

 


konkurs

 


ODABRANI POBEDNICI KONKURSA

Novi Sad, 6. maj 2011. godineŽiri 3. Festivala nauke u Novom Sadu imao je veoma težak zadatak da odabere pobedničke radove od preko dve hiljade likovnih i nekoliko desetina literarnih radova, pristiglih na konkurse u kojima su učestvovali đaci osnovnih škola. U moru veoma kreativnih i maštovih radova učenika svih uzrasta, odabrano je devet pobedničkih kojima će diplome i poklon paketi biti uručeni na svečanom otvaranju Festivala nauke u subotu 7. maja u 11 časova.

 

U kategoriji likovnih radova na temu „Kako zamišljam robota“ đaka od prvog do četvrtog razreda, prvo mesto osvojila je Lidija Gajinov, učenica trećeg razreda Osnovne škole „Svetozar Marković“ iz Novog Sada, drugo mesto Bogdan Jovanović, učenik drugog razreda Osnovne škole „Marko Stojanović“ iz Vračevog Gaja, a treće mesto Anja Zec, učenica četvrtog razreda Osnovne škole „Veljko Dugošević“, iz Rume. Među đacima od petog do osmog razreda, prvim mestom nagrađena je Selena Krivić, učenica sedmog razreda Osnovne škole „Triva Vitasović-Lebarnik“ iz Laćarka, drugim mestom Jovan Veselinović, učenik osmog razreda Osnovne škole „Prva vojvođanska brigada“ iz Novog Sada, a trećim mestom Milica Jugović, učenica osmog razreda Osnovne škole „Nikola Tesla“ iz Novih Banovaca.

Prvo mesto na literarnom konkursu „Oda nauci“ za himnu Festivala osvojila je Isidora Poznanović, učenica četvrtog razreda Osnovne škole „Stanislav Sremčević“ iz Kragujevca, drugo mesto Andrej Jakovljević, učenik petog razreda Osnovne škole „Sonja Marinković iz Subotice, a treće mesto David Pajić, učenik četvrtog razreda Prve osnovne škole iz Valjeva.

Na svečanom otvaranju 3. Festivala nauke u subotu 7. maja u 11 časova, nagrađenim đacima će diplome i poklon pakete uručiti ministar prosvete i nauke prof. dr Žarko Obradović, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović, rektor Univerziteta prof. dr Miroslav Vesković i direktorka Festivala doc. dr Vesna Crnojević Bengin.

U donošenju odluke o konačnom odabiru pobednika u obzir su uzeti i rezultati glasanja u kojem su učestvovali posetioci sajta Festivala nauke. Organizatori Festivala upućuju veliku zahvalnost svim osnovnim školama koje su se odazvale na konkurs i na ovaj jedinstveni način obogatili sadržaj 3. Festivala nauke u Novom Sadu.

U čast svih đaka, učitelja, nastavnika i osnovnih škola, koja su se odazvale za učešće na konkursima, likovni radovi biće prikazani na Festivalu u vidu mozaika sastavljenog od svih radova koje će se moći videti u kampusu Univerziteta u Novom Sadu, a biće upriličena i posebna izložba 200 radova u užem izboru.

 

konkurs

 

Virtuelna izložba đačkih radova
GLASAJTE ZA NAJBOLJI RAD PO VAŠEM IZBORU

27. april 2011.

Svi posetioci sajta 3. Festivala nauke u Novom Sadu imaju priliku da daju svoj glas za najbolji rad učenika osnovnih škola. Na adresu Festivala pristiglo je 2.026 likovnih radova iz mnogih škola iz Vojvodine i šire. Učestvujte u glasanju do srede u podne i nagradite svojim glasom kreativnost i maštu dece na teme „Kako zamišljam robota“ i „Oda nauci“.

sVeliko nam je zadovoljstvo da Vas pozovemo da glasate za najbolji likovni rad na temu „Kako zamišljam robota“ i literarni rad „Oda nauci“. Iskrenu zahvalnost i čestitke upućujemo svim učenicima – autorima izloženih radova – na trudu i kreativnosti koje su uložili u izradu ovih radova, kao i svim osnovnim školama u Vojvodini, Valjevu i Šapcu, učiteljicima i učiteljima, nastavnicama i nastavnicima, koji su se odazvali na naš poziv za učešće njihovih đaka na ovim konkursima.

Za likovni konkurs pristiglo je 2.026 radova đaka od prvog do osmog razreda osnovnih škola! Žiri Festivala dodeliće ukupno devet nagrada: po tri nagrade (prvo, drugo i treće mesto) za likovne radove u dve kategorije, od I do IV razreda i od V do VIII razreda, kao i tri nagrade (prvo, drugo i treće mesto) za literarne radove.

Pozivamo Vas da izdvojite malo vremena i učestvujete i Vi u izboru najboljeg rada, a žiri za ocenu radova uzeće u obzir i glasove dobijene putem ove virtuelne izložbe. Pred Vama se nalaze radovi u užem izboru, podeljeni u grupe po razredima. Molimo Vas da pregledate izložene radove i date svoj glas radu koji je po Vašoj oceni najbolji. Moguće je dati po jedan glas u svakoj razrednoj grupi – od I do VIII razreda – za likovni rad na temu „Kako zamišljam robota“.

Pored toga, pred Vama su i literarni radovi na temu „Oda nauci“ a za najbolji rad po Vašem izboru možete dati jedan glas. Neki od pristiglih radova nisu ode nauci, već su, kao i likovni radovi, inspirisani robotima. Njih objavljujemo, iako van konkurencije za glasanje, zato što su takođe veoma inspirativni i interesantni.

Uživajte!

Glasajte za najbolje radove

 

Nagradni konkursi za učenike osnovnih škola IZAZOVI ZA DEČIJU KREATIVNOST I MAŠTU

28. mart 2011.

Festival nauke u Novom Sadu raspisao je dva konkursa za učenike osnovnih škola. Radi se o literarnom konkursu za himnu festivala „Oda nauci“ i likovnom konkursu na temu „Kako zamišljam robota“. Rok za predaju radova je 22. april.

Inspirisani prošlogodišnjom velikom posetom mladih, a naročito mnogobrojnih đaka osnovnih i srednjih škola, ove godine smo želeli da saznamo kako đaci vide nauku i savremena naučno-tehnološka dostignuća. Učešćem na literarnom konkursu „Oda nauci“ i likovnom konkursu „Kako zamišljam robota“, đaci imaju priliku da aktivno doprinesu kreiranju delu programskih sadržaja 3. Festivala nauke u Novom Sadu.

Na konkursima mogu učestvovati đaci svih razreda osnovnih škola, a radovi mogu biti i rezultat aktivnosti za času. Ovom prilikom pozivamo i učitelje i nastavnike u školama da se uključe u realizaciju konkursa i podstaknu svoje učenike na kreativnost i učešće.

Rok za predaju radova na oba konkursa je 22. april, a radovi koji uđu u konkurenciju za nagrade biće prezentovani na sajtu Festivala nauke. Svi posetioci sajta imaće priliku da glasaju za najbolje radove i na taj način učestvuju u odabiru dobitnika nagrada koje dodeljuje Festival nauke. Uručenje nagrada planirano je na otvaranju 7. maja.

Festival nauke održaće se u centralnom kampusu Univerziteta u Novom Sadu, uz učešće svih njegovih fakulteta, instituta i drugih naučnih organizacija. Glavni pokrovitelj Festivala je Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine – Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, uz podršku Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije.