O festivalu

Aktivnosti Festivala namenjene su širokoj publici u cilju pružanja inspirativnog uvida u nauku, kroz radionice i eksperimente koji će biti izvođeni uživo, naučnopopularna predavanja, tribine, izložbe i šetnju kroz laboratorije u kojima se rađa nauka.

Festival nauke se u Novom Sadu održava od 2009. godine i svake godine privlači pored velikog broj posetilaca, i veliki broj naučnika i istraživača. Na Festivalu nauke u Novom Sadu 2010. učestvovalo je preko 300 istraživača, nastavnika, studenata i volontera sa svih fakulteta i instituta u sastavu Univerziteta u Novom Sadu.

Festival je namenjen širokoj publici u cilju pružanja inspirativnog uvida u nauku. Na festivalu su organizovane radionice i eksperimenti koji se izvode uživo, naučno-popularna predavnja, tribine, izložbe i drugi prateći sadržaji. Najmlađi posetioci festival mogu kroz igru da načine svoje prve korake ka nauci, dok oni stariji kroz interaktivne eksperimente mogu naći objašnjenja za neke naučne fenomene. Osim toga, posetioci festivala imaju priliku da iz prve ruke saznaju čime se bave istraživači i studenti Univerziteta i šta nauka predstavlja danas u Srbiji i u svetu .

Osnovni preduslov napretka svakog društva je razvoj nauke, te je i stalan priliv novih, mladih naučnika, od presudnog značaja za svako moderno društvo. Međutim, nekada, pogotovo u teškim vremenima, nije očigledno zašto bi mladi ljudi odabrali nauku za svoj životni poziv i zašto je uopšte sama nauka toliko bitna. Cilj festivala nauke je da nauku približi društvu, načini je transparentnijom i očiglednijom, i razbije predrasude o nauci kao komplikovanoj i naučnicima kao čudacima koji uzalud troše državne pare, kao i da edukuje i razbije neke od strahova koji se u društvu javljaju sa dolaskom novih tehnologija (npr. genetski modifikovana hrana, eksperimenti u CERN-u itd.).